TURLI REAGENTLARDAN FOYDALANILGAN FAOLLASHTIRILGAN UGLEVORDNING FTIR TAHLILI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu tadqiqotda turli xil kimyoviy reagentlar, KOH va ZnCl₂ yordamida olingan faollashtirilgan va faollashtirilmagan uglerod namunalari Furye transformatsiyali infraqizil spektroskopiyasi (FTIR) yordamida tahlil qilindi. Spektrlar 4000–700 sm⁻¹ to'lqin soni oralig'ida qayd etildi va sirt funktsional guruhlarining tarkibi va ularning o'zgarishlari qiyosiy tahlil qilindi.Natijalar shuni ko'rsatdiki, kimyoviy faollashtiruvchi reagent turi uglerod yuzasidagi gidroksil, karbonil, aromatik va efir guruhlarining nisbatiga sezilarli ta'sir ko'rsatadi. KOH yordamida faollashtirish aromatik strukturaning rivojlanishiga yordam berishi, ZnCl₂ yordamida faollashtirish esa kislorod o'z ichiga olgan funktsional guruhlarning saqlanishini ta'minlashi aniqlandi.
Keywords: faollashtirilgan uglerod; FTIR; KOH