QIZILQUM HUDUDIDA QURG‘OQCHILIK INDEKSINING (ARIDITY INDEX) 2000– 2024 YILLARDAGI DINAMIKASI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu tahlil Qizilqum hududidagi 2000-yildan 2024-yilgacha bo‘lgan davrdagiqurg‘oqchilik indeksi (Aridity Index, AI = P/PET) dinamikasini tahlil qilishga asoslanadi. AI ningyillik o‘zgaruvchanligi GPM yog‘in miqdori (P) va MODIS potensial bug‘lanish (PET) ma’lumotlariasosida baholangan bo‘lib, bu indeks mintaqaning suv balansini va qurg‘oqchilik darajasini ifodalaydi.Kalit so‘zlar: Qizilqum, arid hudud, qurg‘oqchilik, iqlim o‘zgarishi
Keywords: Qizilqum; arid hudud; qurg‘oqchilik