NANOSTRUKTURALI SORBENTLARDA TABIIY SIRT FAOL MODDALARNING ADSORBSIYA IZOTERMALARI VA KINETIK PARAMETRLARINING EKSPERIMENTAL QIYOSIY TADQIQI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada nanostrukturali sorbentlar yuzasida tabiiy sirt faolmoddalarning (SFM) adsorbsiyalanish jarayonlari eksperimental asosda qiyosiy tadqiq etildi. Turlituzilishga ega nanokremniy oksidi, uglerodli nanomaterial va metall oksidi asosidagi nanokompozitsorbentlarda o‘simlik manbalaridan olingan biosurfaktantlarning adsorbsiya izotermalari va kinetikparametrlari o‘rganildi. Adsorbsiya muvozanati Langmyur va Freyndlix izotermalari yordamida tahlilqilindi, kinetik xususiyatlar esa psevdo-birinchi va psevdo-ikkinchi tartibli kinetik modellar asosidabaholandi. Tajribalar natijasida nanostrukturali sorbentlarning yuqori adsorbsiya sig‘imi, tezmuvozanatga erishishi va xemosorbsiya mexanizmining ustunligi aniqlandi. Olingan natijalar ekologiktoza va samarali sorbentlar yaratish uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi
Keywords: nanostrukturali sorbentlar; tabiiy sirt faol modda; biosurfaktant