Rus va o'zbek tillarida diplomatik terminlarning rasmiy va Morfologik tasnifi (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada rus va oʻzbek tillaridagi diplomatik terminologiyaning rasmiy, strukturaviy va morfologik xususiyatlari oʻrganiladi. Tadqiqot terminologiya tahliliga lingvistik yondashuvga asoslangan boʻlib, soʻz birikmalari va iboralar atamalarining asosiy turlarini, ularning soʻz yasalish shakllarini va strukturaviy xususiyatlarini aniqlashga qaratilgan. Alohida eʼtibor bir soʻzli atamalarni ildiz, qoʻshimcha va qoʻshma atamalarga tasniflashga, shuningdek, ramziy atamalar va qisqartirilgan shakllanishlarni tahlil qilishga qaratilgan. Terminologik birikmalarning tipik morfologik va sintaktik modellari, jumladan, ot, sifat va sonli konstruksiyalar oʻrganiladi. Natijada, turli tizimlarga ega boʻlgan ushbu ikki tilda diplomatik lugʻatning strukturaviy tashkil etilishidagi umumiy tendentsiyalar aniqlanadi va ularning rasmiy ifodalanishining izomorfik va allomorfik xususiyatlari aniqlanadi.
Keywords: atama; diplomatik terminologiya; terminologiya tizimlari