BADIIY MATNDA VAQT METAFORASINING POETIK VA STILISTIK FUNKSIYALARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada badiiy matnlarda vaqt metaforasining poetik va stilistikfunksiyalari tahlil qilinadi. Vaqt metaforasi badiiy asarda muallif g‘oyasini ifodalash, obrazlar ruhiyholatini ochish hamda asarning estetik ta’sirchanligini kuchaytiruvchi muhim badiiy vosita sifatidanamoyon bo‘ladi. Tadqiqotda vaqt metaforasining semantik qatlamlari, stilistik vazifalari va poetikobraz yaratishdagi o‘rni ilmiy-metodik yondashuvlar asosida o‘rganiladi. Shuningdek, Sharq va G‘arbadabiy an’analarida vaqt metaforasining talqini qiyosiy tahlil qilinib, ularning o‘ziga xos stilistikxususiyatlari aniqlanadi. Tadqiqot natijalari badiiy matnni stilistik va poetik jihatdan tahlil qilishdamuhim ilmiy ahamiyatga ega.
Keywords: vaqt metaforasi; badiiy matn; poetika