INGLIZ VA O‘ZBEK HAJVIY ERTAKLARI TASNIFI MUAMMOLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek xalq og‘zaki ijodida hajviy ertaklarni tasniflashbilan bog‘liq nazariy va metodologik muammolar qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda hajviyertaklarning janr xususiyatlari, ularning maishiy ertak, latifa va satirik rivoyatlar bilan chegaradoshjihatlari yoritiladi. Ingliz va o‘zbek folklor an’analarida hajviylikka bo‘lgan yondashuvlar o‘rtasidagifarqlar aniqlanib, tasnifdagi terminologik nomuvofiqlik va mezonlarning bir xil emasligi asosiymuammo sifatida ko‘rsatib beriladi. Maqolada funksional, badiiy va ijtimoiy mezonlar uyg‘unligigaasoslangan yangi tasnif yondashuvi taklif etilib, uning qiyosiy folklorshunoslikdagi metodologikahamiyati asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari hajviy ertaklarni mustaqil va ko‘p qatlamli folklor janrisifatida tizimli o‘rganish uchun nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi
Keywords: hajviy ertaklar; folklor tasnifi; qiyosiy folklorshunoslik