SHARQ POETIKASIDA RAMZ VA ALLEGORIYANING SHAKLLANISHI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tezis Sharq poetikasida ramz va allegoriyaning tarixiy shakllanishbosqichlari hamda ularning badiiy-estetik funksiyalarini yoritishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda qadimgihind, forsiy-turkiy va islomiy adabiy manbalar misolida ramz va allegoriyaning axloqiy, falsafiy, diniyhamda ijtimoiy mazmun tashuvchi poetik vosita sifatida shakllanishi tahlil qilinadi. Shuningdek, jadidadabiyoti va mustaqillik davri o‘zbek adabiyotida ramz va allegoriyaning ijtimoiy tanqid, milliy ong vafalsafiy mushohada ifodasidagi o‘rni ochib beriladi
Keywords: Sharq poetikasi; ramz; allegoriya