AKADEMIK MATNLARNING INSON VA SINOVAT TOMONIDAN TUZILGAN TARJIMALARIDAGI PRAGMATIK XATOLAR VA MUVOFIQLIK MUAMMOLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Akademik tarjimada sun'iy intellekt (AI) dan tobora ko'proq foydalanish grammatik aniqlik va leksik ravonlikdan tashqari tarjima sifati haqida muhim savollarni tug'dirdi. Xususan, kontekstga bog'liq ma'no, mualliflik pozitsiyasi va nutq konventsiyalarini saqlashni o'z ichiga olgan tarjimaning pragmatik o'lchami qiyosiy inson va AI tarjima tadqiqotlarida yetarlicha o'rganilmaganligicha qolmoqda. Ushbu tadqiqot pragmatik xatolar va ularning akademik matnlarning inson va AI tomonidan yaratilgan tarjimalaridagi tarjima yetarliligiga ta'sirini o'rganadi. Sifatli lingvopragmatik yondashuvni qo'llagan holda, tadqiqot inson tarjimonlari tomonidan tarjima qilingan akademik tadqiqot maqolalari tezislari to'plamini va AI asosidagi tarjima tizimini tahlil qiladi. Tahlil implikatura, xedjing va pozitsiya, deyksis, registr va nutqni tashkil etish kabi asosiy pragmatik xususiyatlarga qaratilgan. Topilmalar inson va AI tomonidan yaratilgan tarjimalar o'rtasidagi tizimli farqlarni ochib beradi. AI tomonidan yaratilgan tarjimalar yuqori darajadagi rasmiy ravonlikni namoyish etsa-da, ular takrorlanuvchi pragmatik zaifliklarni, masalan, haddan tashqari tushuntirish, noto'g'ri pozitsiyani kalibrlash va nutq darajasidagi noto'g'ri moslashtirishni namoyon etadi, bu esa akademik kontekstlarda tarjima yetarliligini kümülatif ravishda kamaytiradi. Inson tarjimalari, garchi pragmatik og'ishlardan xoli bo'lmasa-da, kontekstga e'tiborli va strategik qarorlar qabul qilish orqali kommunikativ niyat va akademik nutq normalariga nisbatan ko'proq sezgirlikni namoyon etadi. Tadqiqot pragmatik xatolarni yetarlilikning muhim ko'rsatkichi sifatida ta'kidlash orqali tarjima sifatini baholashga hissa qo'shadi va AI yordamida akademik tarjima va tarjimonlarni o'qitishda pragmatik kompetentsiyaning ahamiyatini ta'kidlaydi.
Keywords: pragmatik xatolar; tarjima yetarliligi; AI tomonidan yaratilgan tarjima