O'QUVCHILARNING INGLIZ TILIDA O'QISH VA YOZISH KO'NIKMALARINI RIVOJLANTIRISHDA TURFA XIL O'QITISH VA SUN'IY AQLNI BIRLASHTIRISH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu dissertatsiya universitet talabalarining ingliz tilida o'qish va yozish ko'nikmalarini rivojlantirishda differentsiallashtirilgan o'qitishning sun'iy intellekt (AI) va raqamli texnologiyalar bilan integratsiyasini o'rganadi. Differentsiallashtirilgan o'qitish o'quvchilarning individual ehtiyojlari, malaka darajasi va o'rganish uslublarini hisobga oladi, bu esa yanada inklyuziv va samarali til o'qitish imkonini beradi. Tadqiqotda kuchli pedagogik asossiz texnologik integratsiyaning o'zi yetarli emasligi ta'kidlangan. Shuning uchun, talabalarning til o'rganishga qiziqishi va investitsiyalarini oshirish uchun motivatsion, shaxsga asoslangan va o'quvchiga yo'naltirilgan yondashuvlar qo'llaniladi. Sun'iy intellekt tomonidan qo'llab-quvvatlanadigan raqamli vositalar shaxsiylashtirilgan fikr-mulohazalar, moslashuvchan o'rganish yo'llari va mustaqil amaliyot uchun imkoniyatlarni taqdim etadi. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, differentsiallashtirilgan o'qitishni AI va motivatsion pedagogik yondashuvlar bilan birlashtirish talabalarning akademik ko'rsatkichlarini, o'ziga ishonchini va ingliz tilidagi o'qish va yozish vazifalarida faol ishtirokini sezilarli darajada yaxshilaydi.
Keywords: tabaqalashtirilgan o'qitish; Ta'limda sun'iy intellekt; Raqamli o'qitish