VIDEO AXBOROTNI TAQDIM ETISHDA AVTOMATIK SUBTITRLARNING O‘RNI VA AHAMIYATI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tezisda kompyuter lingvistikasi yo‘nalishida video lavhalarga avtomatiksubtitr qo‘yish masalasi tahlil qilinadi. Raqamli media muhitida video kontentning axborot tarqatishdagiyetakchi o‘rni avtomatik subtitr texnologiyalariga bo‘lgan ehtiyojni keskin oshirmoqda. Tadqiqotdanutqni avtomatik tanish (ASR), tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) hamda matnni vizual formatgamoslashtirish jarayonlari o‘zaro bog‘liq tizim sifatida ko‘rib chiqiladi. Statistik ma’lumotlar asosidavideo orqali axborot qabul qiluvchi auditoriya tahlil qilinib, avtomatik subtitrlarning ijtimoiy va ta’limiyahamiyati asoslab beriladi
Keywords: kompyuter lingvistikasi; avtomatik subtitr; ASR