O‘ZBEK JADID ADABIYOTIDA MILLIY UYG‘ONISH G‘OYASINING BADIIY TALQINI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada XX asr boshlaridagi o‘zbek jadid adabiyotida milliy uyg‘onishg‘oyasining badiiy talqini tahlil qilinadi. Jadid adabiyoti namoyandalari ijodida ma’rifatparvarlik,istiqlol g‘oyasi, milliy o‘zlikni anglash, ijtimoiy islohotlar masalasi badiiy-estetik mezonlar asosidayoritilgan. Tadqiqotda tarixiy-qiyosiy, tipologik, germenevtik hamda matnshunoslik metodlaridanfoydalanildi. Xususan, Abdulla Avloniy, Abdurauf Fitrat, Mahmudxo‘ja Behbudiy va Cho‘lponasarlarida milliy uyg‘onish konsepsiyasining badiiy ifodasi ochib berildi. Maqolada jadidadabiyotining g‘oyaviy-badiiy xususiyatlari, uning milliy tafakkur taraqqiyotidagi o‘rni ilmiy asosdatahlil qilindi
Keywords: jadidchilik; milliy uyg‘onish; ma’rifatparvarlik