YANGI OʻZBEKISTONDA MAHALLA INSTITUTINING IJTIMOIY-MAʼNAVIY MUHITNI SOGʻLOMLASHTIRISHTIRISHDAGI OʻRNI (ANDIJON VILOYATI MISOLIDA) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada Yangi Oʻzbekistonda mahalla institutining ijtimoiy-maʼnaviymuhitni sogʻlomlashtirish, fuqarolik jamiyatini shakllantirish va ijtimoiy barqarorlikni taʼminlashdagioʻrni tahlil qilinadi. Mahalla tarixiy va milliy qadriyatlarga tayangan holda jamiyat hayotida muhimtarbiyaviy, maʼnaviy va ijtimoiy institut sifatida faoliyat yuritib kelmoqda. Ayniqsa, OʻzbekistonRespublikasi Prezidenti Sh.M. Mirziyoyev tomonidan amalga oshirilayotgan islohotlar doirasidamahallaning huquqiy maqomi mustahkamlanib, uning vakolatlari kengaytirilmoqda. MaqoladaAndijon viloyati misolida mahallalarda ijtimoiy-maʼnaviy muhitni barqarorlashtirish, jinoyatchilik vaoilaviy ajrimlarning oldini olish, xotin-qizlarni qoʻllab-quvvatlash hamda yoshlar tarbiyasinitakomillashtirish borasidagi amaliy chora-tadbirlar yoritilgan. Shuningdek, mahalla institutinichinakam fuqarolik jamiyati institutiga aylantirish masalalari ilmiy-nazariy jihatdan asoslab berilgan.Kalit soʻzlar: mahalla, fuqarolik jamiyati, ijtimoiy-maʼnaviy muhit, o‘zini o‘zi boshqarishorganlari, islohotlar, xotin-qizlar, yoshlar tarbiyasi, ijtimoiy barqarorlik
Keywords: mahalla; fuqarolik jamiyati; ijtimoiy-maʼnaviy muhit