RAQAMLI ESTETIKA: FALSAFIY TAHLILI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada XXI asrda raqamli texnologiyalarning jadal rivojlanishinatijasida yuzaga kelayotgan yangi estetik idrok shakllari va ularning falsafiy mohiyati tadqiq etiladi.Raqamli estetika zamonaviy insonning go‘zallikni idrok etish, baholash va estetik ijod jarayonigatexnologik vositalarning ta’sirini chuqur tahlil qilishga qaratilgan muhim ilmiy yo‘nalish sifatidatalqin etiladi. Tadqiqot doirasida estetik tafakkurning an’anaviy kategoriyalari — go‘zallik, uyg‘unlik,fojeaviylik va kulgililik — raqamli va virtual muhitda qanday transformatsiyaga uchrayotgani ochibberiladi. Maqolada tarixiy-qiyosiy, gnoseologik hamda sistemali yondashuv metodlaridanfoydalanilib, raqamli makonda estetik tajribaning o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotningnazariy asosini J. Baudrillardning simulyakr va giperreallik haqidagi qarashlari, J. Lipovetskiyningpostmodern vizuallik konsepsiyasi hamda Sh. Turkle tomonidan ilgari surilgan “raqamli inson”g‘oyasi tashkil etadi. Ushbu falsafiy yondashuvlar orqali raqamli obrazlar va vizual shakllarningestetik mazmuni, ularning reallik bilan munosabati yoritib beriladi. Tadqiqot natijalari raqamli estetikatushunchasining zamonaviy falsafa va madaniyatshunoslikdagi o‘rnini aniqlashga, texnologik muhitdashakllanayotgan estetik qadriyatlarni baholash mezonlarini belgilashga xizmat qiladi. Maqola raqamlimadaniyat, falsafa va san’at muammolari bilan shug‘ullanuvchi tadqiqotchilar uchun nazariy vaamaliy ahamiyatga ega
Keywords: estetika; raqamli estetika; falsafa