JAHON LINGVISTIKASIDA SIMMETRIK VA ASIMMETRIK HODISALARI HAQIDA NAZARIY QARASHLAR (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqola tilshunoslikda simmetrik va assimetrik hodisalarning nazariy talqinini va ularning til tizimidagi rolini tahlil qiladi. Tadqiqotda lingvistik birliklar o'rtasidagi shakl va mazmun o'rtasidagi munosabat, ularning mosligi yoki mos kelmasligi tahlil qilinadi. Simmetriya til tizimida shakl va mazmun o'rtasidagi muvozanatli, uyg'un munosabatni ifodalashi, assimetriya esa ular orasidagi nomutanosiblik, noaniqlik, sinonimlik va omonimiya kabi hodisalarda namoyon bo'lishi ko'rsatilgan.
Keywords: simmetriya; assimetriya; kognitiv faollik