“ADOLAT” KONSEPTINING BADIIY DISKURSDAGI KOGNITIV TABIATI VA KONSEPTUAL TALQINLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Badiiy matnlar til va tafakkur o‘rtasidagi munosabatni konseptual darajada aksettiruvchi muhim diskurs maydonidir. Mazkur tezisda ushbu diskurs doirasida “adolat” konseptiningkognitiv-pragmatik mazmuni va uning konseptosferadagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda “adolat”konsepti syujet va konfliktni tashkil etuvchi markaziy semantik birlik sifatida talqin etilib, uningnormativ, baholovchi, jazolovchi va axloqiy komponentlari aniqlanadi. Shuningdek, adolatningmuvozanat, sud, yo‘l va jazo metaforalari orqali konseptualizatsiya qilinishi ko‘rsatib beriladi. Tahlilnatijalari “adolat” konseptining konseptosferaviy jihatdan universal bo‘lib, badiiy diskurslardamadaniy xususiyatlarga mos holda namoyon bo‘lishini tasdiqlaydi.
Keywords: badiiy diskurs; “adolat” konsepti; konseptosfera