URUSH VA INSON: “AFG‘ON TO‘LA FIG‘ONIM” XOTIRA-ESSESINING G‘OYAVIY-BADIIY XUSUSIYATLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada Afg‘on urushi mavzusining o‘zbek va jahon adabiyotidagitalqini hamda Abdug‘afur Iskandarning “Afg‘on to‘la fig‘onim” xotira-essesi badiiy tahlilqilinadi. Asarda urushning inson ruhiyatiga ta’siri, ona obrazi, xat motivi, qo‘rquv fenomeni vaichki iztirob masalalari yoritiladi. Muallif urushni shon-sharaf emas, balki insoniy fojia sifatidatalqin etadi. Tadqiqotda asarning g‘oyaviy-badiiy xususiyatlari ochib berilib, uning tinchlikniulug‘lash va insoniylikni asrash g‘oyasini targ‘ib etishi asoslab beriladi.
Keywords: Afg‘on urushi; urush mavzusi; badiiy talqin