FUNKSIONAL-STILISTIK VA JANR FARLASHISHI KONTEKSTINDA ILMIY MATNNING PRAGMATIK PARAMETRLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Maqolada ilmiy matnning pragmatik parametrлари kontekst, modallik, nutqsubyekti va kommunikativ intensiya kategoriyalari bilan o‘zaro bog‘liqlikda ko‘rib chiqiladi.Tadqiqotda pragmatik omillar ilmiy diskursning funksional-uslubiy hamda janr jihatidandifferensiyalanishining muhim asoslaridan biri ekanligi asoslab beriladi. Shuningdek, janr funksionaluslubning kognitiv-pragmatik amalga oshish shakli sifatida talqin qilinib, u kommunikativmaqsadning aniqlashuvi va matnda muallif pozitsiyasining tartibga solinishini ta’minlashi ko‘rsatibberiladi. Maqolada obyektiv va subyektiv modallik o‘rtasidagi munosabat hamda ilmiy nutqdagipotetiklikning janr hosil qiluvchi omil sifatidagi roli alohida tahlil qilinadi.
Keywords: ilmiy matn; pragmatika; funktsional uslub