BO‘LAJAK PEDAGOGLARNI KASBIY TAYYORLASHDA DUAL TA’LIM TIZIMINING AHAMIYATI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Maqolada dual ta’lim tizimini tarixi, rivojlanishi va ahamiyati haqidama’lumotlar berilgan. Shu sohada ilmiy izlanish olib borgan chet olimlari va o‘zbek olimlari ilmiyasarlari tahlil qilingan. Pedagoglarni tayyorlashda dual ta’lim tizimini ahamiyati va kasbiykompetensiyani shakllanishdagi kamchiliklarga to‘xtalib o‘tilgan bo‘lib, bu kamchiliklarni dual ta’limtizimi orqali bartaraf etish bo‘yicha tavsiyalarga to‘xtalib o‘tilgan. Dual ta’limni bo‘lajako‘qituvchilarni tayyorlashdagi ahamiyati nazariy yoritib berilib, bevosita tavsiyalar ishlab chiqilgan.Dual ta’lim tizimi bo‘lajak pedagoglarni nazariy bilim va amaliy ko‘nikmalar bilan birgalikdatayyorlash, kasbiy kompetensiyalarni rivojlantirish va mehnat bozori talablariga moslashuvchantayyorgarlikni ta’minlash imkoniyatlarini o‘rganadi. Shuningdek, maqolada dual ta’lim tiziminingpedagogik yondashuvlari, kompetensiyaviy model asosidagi tayyorgarlik, amaliyot va mentorliktizimining pedagoglar malakasini oshirishdagi roli keng yoritiladi. Bu orqali ilmiy asoslangantavsiyalar ishlab chiqilib, O‘zbekiston sharoitida bo‘lajak pedagoglarni tayyorlash sifatini oshirishgahissa qo‘shish ko‘zda tutilgan.
Keywords: kasbiy ta’lim tizimi; dual ta`lim; motivatsiya