TABIIY FANLARNI OʻQITISHDA FIZIK BILIMLARDAN FOYDALANISH ORQALI OʻQUVCHILAR EKOLOGIK TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Maqolada umumiy oʻrta taʼlim maktablarida “Tabiiy fanlar”ni oʻqitish jarayonidafizik bilimlardan foydalanish orqali oʻquvchilarning ekologik tafakkurini rivojlantirish masalalaritahlil qilingan. Oʻquvchilarning ekologik dunyoqarashi va masʼuliyatini shakllantirish, tabiiyhodisalarni ilmiy asosda tushunish hamda fanlararo bogʻlanishlar orqali taʼlim samaradorliginioshirishga qaratilgan metodik yondashuvlar koʻrib chiqilib, fanlararo integratsiya asosida fizikbilimlarni o‘qitish bosqichlari, didaktik vazifalari va ekologik tafakkurni rivojlantirish omillari tizimlitarzda taqdim etilgan. Tabiiy fanlardagi fizik bilimlarni fanlararo oʻqitish, oʻquvchilarda ekologiktafakkur va masʼuliyatni shakllantirish hamda rivojlantirishga xizmat qilishi ko‘rsatib berilgan
Keywords: Tabiiy fanlar; fizik bilimlarni oʻqitish; ekologik tafakkur