MAKTABGACHA YOSHIDAGI BOLALARNING NUTQNI RIVOJLANISHIDA TIBBIY-BIOLOGIK OMILLARNING RO‘LI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Bolalarda nutqning shakllanishi va rivojlanishiga ta’sir etuvchi asosiytibbiy-biologik omillar ko‘rib chiqiladi. Irsiy omillarning roli, ona qornidagi rivojlanish holati, onasalomatligi, erta yoshdagi somatik va nevrologik kasalliklar tahlil qilinadi. Nutqni to‘laqonliegallashda markaziy nerv sistemasi, eshitish va artikulyatsiya apparatlarining fiziologik yetukligimuhim ahamiyatga ega ekanligi ta’kidlanadi. Nutq rivojlanishi buzilishining oldini olish masalalarigaham e’tibor qaratildi
Keywords: nutq; bolalar; tibbiy-biologik omillar