TARIX FANI VA GLOBAL KOMPETENSIYALARNI SHAKLLANTIRISH: RAQAMLI VA INNOVATSION METODLAR (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada tarix fanini zamonaviy o‘qitishda ilmiy tadqiqotlar va pedagogikinnovatsiyalarning o‘rni xalqaro ta’lim tizimlari tajribasi asosida tahlil qilinadi. Xususan, tarixiymuammo qo‘yish, tadqiqotga asoslangan ta’lim, holatli tahlil, munozara texnologiyasi, raqamli tarix,konseptual tarix va virtual tarixiy muhitlar kabi yondashuvlar Cambridge va CIS xalqaro maktablarimisolida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, zamonaviy metodlar asosida tashkiletilgan tarix darslari o‘quvchilarda tanqidiy tafakkur, tarixiy tahlil, ilmiy izlanish va global fuqarolikkompetensiyalarini rivojlantiradi, shuningdek, tarixiy voqealarni ko‘p qirrali yondashuv asosidaanglashga yordam beradi
Keywords: tarix ta’limi; pedagogik innovatsiyalar; zamonaviy metodlar