BO‘LAJAK PEDAGOGLARNI O‘QUVCHILARDA SOG‘LOM TURMUSH TARZINI SHAKLLANTIRISHGA O‘RGATISH METODIKASINI TAKOMILLASHTIRISH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada bo‘lajak pedagoglarni o‘quvchilarda sog‘lom turmush tarzinishakllantirishga o‘rgatish metodikasini takomillashtirish masalalari tahlil qilinadi. Globallashuv varaqamli taraqqiyot sharoitida axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining ta’lim jarayoniga joriyetilishi sog‘lom hayot madaniyatini rivojlantirishda muhim omil sifatida baholanadi. Tadqiqotdoirasida 91 nafar talaba o‘rtasida o‘tkazilgan so‘rovnoma asosida ularning sog‘lom turmush tarzigamunosabati, metodik tayyorgarligi hamda zamonaviy pedagogik texnologiyalardan foydalanishko‘nikmalari o‘rganildi. Natijalar respondentlarning aksariyati ushbu yo‘nalishda o‘zini tayyor debhisoblashini ko‘rsatdi, biroq ayrim talabalarda amaliy va metodik tajriba yetishmasligi aniqlandi.Olingan ma’lumotlar asosida amaliy mashg‘ulotlarni ko‘paytirish, trening va seminarlarni tashkiletish, raqamli resurslardan foydalanish hamda fanlararo integratsiyani kuchaytirish metodikanitakomillashtirishning ustuvor yo‘nalishlari sifatida belgilandi. Tadqiqot natijalari bo‘lajakpedagoglarni sog‘lom turmush tarzini targ‘ib etishga tayyorlashda innovatsion yondashuv va nazariyaamaliyot integratsiyasini rivojlantirish zarurligini tasdiqlaydi.
Keywords: sog‘lom turmush tarzi; bo‘lajak pedagoglar; pedagogik kompetensiya