MILLIY VA UMUMMADANIY KOMPETENSIYALARNI TAKOMILLASHTIRISH ORQALI INGLIZ TILI O‘QITUVCHILARINI TAYYORLASH SIFATINI OSHIRISHNING INNOVATSION YONDASHUVLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada bo‘lajak ingliz tili o‘qituvchilarini tayyorlash jarayonida milliyva umummadaniy kompetensiyalarni takomillashtirishning ilmiy-metodik asoslari hamda innovatsionyondashuvlari yoritiladi. Globalizatsiya sharoitida xorijiy til o‘qituvchilari nafaqat lingvistiksavodxonlikka, balki o‘z milliy madaniyatini anglash, boshqa xalqlarning madaniy qadriyatlarinitushunish va muloqot jarayonida moslashuvchanlik ko‘nikmalariga ega bo‘lishi zarurligi asoslabberiladi. Tadqiqotda zamonaviy pedagogik texnologiyalar – mediaresurslar, raqamli ta’limplatformalari, madaniyatlararo muloqotni rivojlantiruvchi interaktiv metodlar qo‘llashningsamaradorligi tahlil qilingan. Shuningdek, ingliz tili darslarida milliy va umummadaniykompetensiyalarni integratsiyalashgan holda shakllantirish modeli taklif etilgan.
Keywords: milliy kompetensiya; umummadaniy kompetensiya; bo‘lajak ingliz tili o‘qituvchisi