TALABALARDA KIMYO KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA 3D MOLEKULYAR TUZILMA SIMULYATSIYASIDAN FOYDALANISH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Organik birikmalarning fazoviy tuzilishi (3D molekulyar tuzilma) organikkimyoni o‘qitishda muhim vosita hisoblanadi. Ushbu tadqiqotda uglevodorodlarning 16 ta 3Dmolekulyar tuzilmasi hamda kimyoviy reaksiyalar simulyatsiyalari ishlab chiqildi va ular asosidaalkenlar mavzusini o‘qitish uchun dars ishlanmalari O‘qituvchilarga ushbu dars ishlanmalaridanfoydalanish bo‘yicha ko‘rsatmalar berildi hamda o‘quvchilarning kimyo bo‘yicha kompetensiyalarinibaholash uchun testlar ishlab chiqildi.Tadqiqotning asosiy maqsadi 3D molekulyar tuzilma simulyatsiyalaridan foydalanishningo‘quvchilarda kimyo kompetensiyasini rivojlantirishga ta’sirini aniqlashdan iborat. Tadqiqotmetodologiyasi 30 nafar o‘quvchi ishtirokida olib borildi va ular tajriba guruhi hamda nazoratguruhiga bo‘lindi.Tadqiqot natijalari 3D molekulyar tuzilma simulyatsiyasining samaradorligini ko‘rsatdi,jumladan: o‘quvchilarning kimyo kompetensiyasi oshdi, fazoviy kimyo tushunchalarini yuqoridarajadagi bilimlarga ko‘chirish va qo‘llash rivojlandi hamda kimyoviy reaksiyalarning mohiyati vamexanizmlarini rejalashtirish imkoniyatlari kengaydi. Natijada, kimyo o‘qituvchilari atom radiusi,bog‘ uzunligi va bog‘ burchagi kabi mavzularni o‘qitishda 3D molekulyar tuzilma simulyatsiyalaridansamarali foydalanishlari mumkin.
Keywords: simulyatsiya; 3D molekulyar tuzilma; kimyo kompetensiyasi