BOSHLANG‘ICH SINFLARDA PIRLS TOPSHIRIQLARI ASOSIDA O‘QUVCHILARNING TANQIDIY O‘QISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada PIRLS topshiriqlari asosida o‘quvchilarda tanqidiyfikrlashni oshirish, uning mohiyati, ilmiy-nazariy tavsifi, funksiyalari va ijtimoiy tamoyillari,tanqidiy fikrlashni rivojlantirishda qo‘llaniladigan metodlar, ta’lim-tarbiya jarayonida tanqidiyfikrlashni rivojlantirishning asosiy yo‘nalishlari va tegishli adabiyotlarda unga berilgan tavsiflar, tahlilqilinadi. Unda zamonaviy diagnostik metodikalar, uzluksiz ta’lim tizimining asosiy pog‘onasibo‘lmish boshlang‘ich sinflarida tahsil olayotgan bolalarning tanqidiy fikrlashini tashxislash uchunamal qilinishi lozim bo‘lgan ta’lim-tarbiya mexanizmlari to‘g‘risida pedagog-psixolog, axloqshunos,siyosatshunos olimlarning ilmiy qarashlari bayon etilgan
Keywords: Tanqidiy fikrlash; xalqaro baholash dasturlari; PISA