O'ZBEKISTONDA OLIY TA'LIM ISLOHOTI KONTEKSTINDA UNIVERSITETLARNING RAQOBATCHILIK USTIYALARINI STRATEGIK BOSHQARISH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Uning maqolasida oliy ta'lim islohotlari O'zbekistondagi universitetlarning raqobatbardosh muhitini qanday o'zgartirishi va strategik boshqaruv nima uchun raqobatbardosh ustunliklarni saqlab qolish va mustahkamlash uchun hal qiluvchi ahamiyatga ega bo'lishi o'rganiladi. Tadqiqot universitetlarning raqobatbardosh ustunliklarini manfaatdor tomonlarning qiymatini yaratadigan va institutsional pozitsiyani yaxshilaydigan strategik resurslar va imkoniyatlar (inson kapitali, tadqiqot va innovatsiya salohiyati, ta'lim sifati, hamkorlik, boshqaruv samaradorligi va raqamli transformatsiyaga tayyorlik) kombinatsiyasi sifatida kontseptsiyalashtiradi. Xalqaro va milliy tadqiqotlar sinteziga asoslangan kontseptual-analitik yondashuvdan foydalangan holda, maqolada islohot drayverlarini strategik tanlovlar va o'lchanadigan natijalar bilan bog'laydigan strategik asos ishlab chiqilgan.Natijalar asosiy boshqaruv ustuvorliklarini ta'kidlaydi: institutsional strategiyani islohot talablari bilan uyg'unlashtirish, sifatni ta'minlash tizimlarini mustahkamlash, akademik xodimlarni rivojlantirishga investitsiya kiritish, tashqi hamkorlikni kengaytirish va samaradorlikka asoslangan boshqaruv vositalarini joriy etish. Taklif etilayotgan asos universitet rahbariyati tomonidan strategik kamchiliklarni aniqlash, rivojlanish ustuvorliklarini tanlash va islohot davomida raqobatbardoshlikni oshiradigan tashkiliy va iqtisodiy mexanizmlarni loyihalash uchun qo'llanilishi mumkin.
Keywords: strategik boshqaruv; raqobat ustunligi; universitet raqobatbardoshligi