INKLYUZIV TA’LIM VA IMKONIYATI CHEKLANGAN BOLALAR UCHUN UNING IJTIMOIY-PEDAGOGIK IMKONIYATLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada inklyuziv ta’lim tushunchasining nazariy asoslari, uning mohiyatihamda imkoniyati cheklangan bolalar ta’lim-tarbiyasidagi ijtimoiy ahamiyati ilmiy jihatdan tahliletilgan. Inklyuziv ta’lim zamonaviy ta’lim tizimining muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, har birbolaning, jumladan, jismoniy, aqliy yoki psixologik rivojlanishida muayyan cheklovlari bo‘lganshaxslarning ham teng huquqli ta’lim olish imkoniyatini ta’minlashga xizmat qiladi. Maqoladainklyuziv ta’limning asosiy tamoyillari, uning jamiyatdagi ijtimoiy integratsiyani kuchaytirishdagio‘rni, shuningdek, imkoniyati cheklangan bolalarning shaxs sifatida kamol topishi, mustaqil hayotgatayyorlanishi va ijtimoiy faolligini oshirishdagi ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot jarayonida milliy vaxorijiy ilmiy manbalarga tayanilgan holda inklyuziv ta’limni rivojlantirishning pedagogik, ijtimoiy vapsixologik jihatlari ochib berilgan.
Keywords: inklyuziv ta’lim; maxsus ehtiyojli bolalar; imkoniyati cheklangan bolalar