KICHIK MAKTAB YOSHIDAGI O‘QUVCHILARGA HARAKAT SEMALI LEKSEMALARNI O‘RGATISHNING SAMARALI METODLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tezisda kichik maktab yoshidagi o‘quvchilarga harakat semali leksemalarnio‘rgatishning samarali metodlari psixolingvistika, lingvodidaktika va boshlang‘ich ta’lim metodikasinuqtai nazaridan yoritiladi. Tadqiqotda fe’l semantikasini shakllantirish jarayonida kinestetik, vizualsemantik, kommunikativ va taqqoslash metodlarining o‘quvchilarning nutqiy faoliyatiga ta’siri asoslabberiladi. Harakatga asoslangan o‘qitish modeli boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida so‘z boyligi, gap tuzishmalakasi va matnni tushunish ko‘rsatkichlarini sezilarli oshirishi aniqlangan.
Keywords: harakat semasi; leksema; fe’l semantikasi