INKLYUZIV FIZIKA TA’LIMIDA KOGNITIV KOMPETENSIYALARNI RIVOJLANTIRISH BO‘YICHA OLIB BORILGAN TADQIQOTLAR TAHLILI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur sharh maqolada inklyuziv fizika ta’limi sharoitida o‘quvchilarningkognitiv kompetensiyalarini rivojlantirish masalasi nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Inklyuzivta’limning pedagogik-psixologik asoslari, kognitiv kompetensiyaning tarkibiy komponentlari hamdafizika fanining o‘ziga xos didaktik xususiyatlari ilmiy manbalar asosida umumlashtiriladi. Shuningdek,differensial va adaptiv ta’lim, STEAM integratsiyasi, axborot-kommunikatsiya texnologiyalari hamdametakognitiv strategiyalar asosida olib borilgan zamonaviy tadqiqotlar natijalari tahlil qilinib, inklyuzivmuhitda fizik bilimlarni o‘zlashtirish jarayonini optimallashtirish, o‘quvchilarning mantiqiy va tanqidiyfikrlashini rivojlantirish hamda individual ta’lim trayektoriyasini shakllantirish bo‘yicha ilmiy xulosalarva tavsiyalar ishlab chiqiladi
Keywords: inklyuziv ta’lim,; fizika ta’limi metodikasi,; kognitiv kompetensiya