Funksional savodxonlikni rivojlantirish orqili bo'lajak boshlang'ich sinf o'qituvchilarining kasbiy tayyorgarligini oshirish (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada funktsional savodxonlikni rivojlantirish orqali bo'lajak boshlang'ich maktab o'qituvchilarining kasbiy tayyorgarligini oshirishning nazariy va metodologik asoslari ko'rib chiqiladi. Ushbu muammoning dolzarbligi oliy pedagogik ta'lim tizimini modernizatsiya qilish va kompetensiyaga asoslangan o'qitish modeliga o'tish sharoitida asoslanadi. Funksional savodxonlikning mohiyati bilimlarni kasbiy faoliyatda samarali qo'llash qobiliyatini ta'minlaydigan integrativ shaxsiy sifat sifatida ochib beriladi. Pedagogika mutaxassisligi talabalarida funktsional savodxonlikni rivojlantirishga hissa qo'shadigan pedagogik sharoitlar aniqlanadi va amaliyotga yo'naltirilgan o'qitish texnologiyalarini joriy etish samaradorligini tahlil qilish natijalari taqdim etiladi. Bo'lajak o'qituvchilarni tayyorlash mazmuni va usullarini tizimli ravishda yangilash zarurati haqida xulosa chiqariladi.
Keywords: Kasbiy tayyorgarlik; bo'lajak boshlang'ich maktab o'qituvchilari; funktsional savodxonlik