PEDAGOGIK FAOLIYATDA INTUITIV QOBILIYATNING SHAKLLANISHI: MOTIVATSIYA, PROGNOZLASH VA IJODIY TAFAKKUR (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada pedagogik faoliyat jarayonida intuitsiyani rivojlantirishningpsixologik-pedagogik va kognitiv asoslari tahlil qilinadi. Intuitsiya shaxsning bilish faoliyatida muhimmexanizm sifatida talqin etilib, uning motivatsiya, prognozlash, tasavvur, xotira va ijodiy tafakkurbilan uzviy bog‘liqligi yoritiladi. Tadqiqotda intuitsiyaning pedagogik faoliyatdagi funksiyalari —regulyativ, kompensator, orientatsion, integrativ va prognoztik jihatlari ochib beriladi. Shuningdek,intuitiv va impulsiv qarorlar o‘rtasidagi farqlar asoslab beriladi. Maqolada ona tili ta’limida ijodiymatnlardan foydalanish orqali talabalarning intuitiv qobiliyatini rivojlantirish imkoniyatlari ilmiyasosda tahlil qilinadi. Ijodiy matnlar talabalarda yaxlit idrok, estetik tanlov va kognitiv sinteznifaollashtiruvchi samarali vosita sifatida baholanadi.
Keywords: intuitsiya; ijodiy matn; pedagogik faoliyat