MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALAR NUTQINING RIVOJLANISHIDA TELEKO‘RSATUVLARNING PEDAGOGIK AHAMIYATI. (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Raqamlashtirish jarayoni jadallashib borayotgan hozirgi davrda televideniyemaktabgacha yoshdagi bolalar uchun eng ta’sirchan axborot va ko‘ngilochar vositalardan biri bo‘libqolmoqda. Mazkur tadqiqot maktabgacha yoshdagi bolalar nutqini rivojlantirishdateleko‘rsatuvlarning pedagogik ahamiyatini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadiyoshga mos va ta’limiy mazmundagi teleko‘rsatuvlarning bolalarning lug‘at boyligi, talaffuzi,bog‘lanishli nutqi hamda kommunikativ kompetensiyasiga ta’sirini tahlil qilishdan iborat. Tadqiqotjarayonida pedagogik kuzatuv, qiyosiy tahlil hamda tarbiyachilar va ota-onalar bilan suhbatmetodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, mazmunan boy, aniq talaffuzga ega vainteraktiv elementlarni o‘z ichiga olgan ta’limiy teleko‘rsatuvlar bolalar nutqining rivojlanishiga ijobiyta’sir ko‘rsatadi. Bunday dasturlar yangi so‘zlarni o‘zlashtirishga yordam beradi, to‘g‘ri talaffuznishakllantiradi va bolalarni o‘z fikrini erkin ifoda etishga undaydi. Shuningdek, syujetli vaqahramonlarga asoslangan ko‘rsatuvlar bolalarning tasavvur doirasini kengaytiradi hamda muloqotfaolligini oshiradi. Shu bilan birga, nazoratsiz tomosha qilish va yosh xususiyatlariga mos bo‘lmagankontent nutq faolligining pasayishiga hamda ijtimoiy muloqotning cheklanishiga olib kelishi mumkin.Xulosa qilib aytganda, teleko‘rsatuvlar me’yoriy ravishda va maqsadli tanlab qo‘llanilgandaginamaktabgacha ta’lim jarayonida samarali pedagogik vosita bo‘la oladi.
Keywords: maktabgacha ta’lim; nutq rivoji; teleko‘rsatuvlar