DAVLAT TILI DARSLARIDA NUTQIY VA LINGVISTIK KOMPETENSIYALAR MUTANOSIBLIGINI TA’MINLASH ASOSLARI (Ta’lim tojik tilida olib boriladigan maktablar misolida) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada ta’lim tojik tilida olib boriladigan maktablarda o‘quvchilarningnutqiy va lingvistik kompetensiyalarini rivojlantirish masalalari Jim Cumminsning bilingvizmnazariyasiga tayanilgan holda tadqiq etiladi. Xususan, BICS (Basic Interpersonal CommunicativeSkills –kundalik muloqot ko‘nikmalari) va CALP (Cognitive Academic Language Proficiency –kognitiv akademik tilni egallash darajasi) tamoyillari asosida tojik tilli o‘quvchilarning tabiiy-ijtimoiymuhitda shakllangan nutqiy ko‘nikmalari tahlil qilingan. Maqolada amaldagi o‘quv dasturlari vadarsliklarda ushbu kompetensiyalarning aks etishi, shuningdek, lingvistik kompetensiyanishakllantirishda o‘quvchilarning mavjud nutqiy tajribasidan samarali foydalanish metodologiyasiyoritib berilgan.
Keywords: bilingvizm; BICS; CALP