TADQIQOT VA TADQIQOT KOMPETENSIYASINI TUSHUNISH: AHAMIYATIVA FOYDALARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqola tadqiqot va tadqiqot kompetensiyasi tushunchalarini ko‘ribchiqadi, ularning ta’riflari, asosiy xususiyatlari va kasbiy ahamiyatini aniqlashtiradi. Zamonaviy ilmiyadabiyotlar tahliliga asoslanib, maqolada tadqiqot ishonchli bilimlarni yaratish va muammolarni haletishga qaratilgan tizimli, izchil va maqsadga yo‘naltirilgan jarayon sifatida talqin etiladi. Shuningdek,tadqiqot kompetensiyasi samarali tadqiqot faoliyati uchun zarur bo‘lgan bilimlar, kognitiv qobiliyatlar,amaliy ko‘nikmalar, motivatsiya va shaxsiy sifatlarni o‘zida mujassam etgan ko‘p o‘lchovli tuzilmasifatida yoritiladi. Tadqiqotlar orasida tadqiqot kompetensiyasining integrativ tabiati borasida kuchliumumiylik mavjudligi aniqlangan bo‘lsa-da, uning tarkibiy tuzilmasi va komponentlari tasnifida ayrimfarqlar kuzatiladi. Bundan tashqari, maqolada tadqiqot kompetensiyasini rivojlantirishning ta’limiy vakasbiy afzalliklari, jumladan, tanqidiy fikrlash, muloqot ko‘nikmalari, motivatsiya, akademik muvaffaqiyat va kasbiy tayyorgarlikni oshirishdagi roli yoritiladi. Ayniqsa, magistratura vadoktorantura bosqichida uning dalillarga asoslangan amaliyot va innovatsiyalar uchun asos bo‘lishialohida ta’kidlanadi. Natijalar tadqiqot kompetensiyasini shakllantirish sifatli ta’lim, kasbiymukammallik va barqaror bilimga asoslangan rivojlanish uchun muhim ekanligini tasdiqlaydi.
Keywords: tadqiqot; tadqiqot kompetensiyasi; magistratura ta’limi