XITOYDA OLIY TA’LIM ISLOHOTLARI: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR VA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI (1992—2022) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Oliy ta’lim quyidagi asosiy vazifalarni bajaradi: yuqori malakali mutaxassislartayyorlash, fan, texnika va madaniyatni rivojlantirish hamda ijtimoiy taraqqiyotga ko‘maklashish.Maqolada hujjatli va tegishli manbalari asosida 1992–2022 yillar davomida Xitoyda oliy ta’limtizimini isloh qilish jarayoni va uning institutlari tomonidan amalga oshirilgan sa’y-harakatlar tahlilqilinadi. Oliy ta’lim muassasalari soni va talabalar kontingentining o‘sish dinamikasi ochib berilib,mazkur jarayonning o‘ziga xos jihatlari va murakkabliklari qayd etiladi. Oliy ta’limni isloh qilishbosqichlari ajratib ko‘rsatiladi va ularning mazmuni yoritiladi, shuningdek, Xitoyning tayanchuniversitetlarni shakllantirish va yangi akademik fanlarni joriy etish borasidagi sa’y-harakatlari (“211-loyiha”, “985-loyiha”, “Double First Class Project” ta’kidlanadi.
Keywords: Xitoy; oliy ta’lim islohoti; oliy maktab islohotining miqdoriy va sifat ko‘rsatkichlari