TA’LIMIY MA’LUMOTLAR ASOSIDA MASHINAVIY O‘RGANISH YORDAMIDA TALABA BILIMINI BASHORATLASH MODELI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
. Mazkur tadqiqot ta’limiy ma’lumotlar asosida mashinaviy o‘rganish usullaridanfoydalanib talabalarning bilim darajasini bashoratlash modelini ishlab chiqishga qaratilgan. Raqamlita’lim muhitida shakllanayotgan katta hajmdagi o‘quv ma’lumotlaridan samarali foydalanish ta’limjarayonini individuallashtirish va akademik natijalarni yaxshilash imkonini beradi, biroq ushbuimkoniyatlar amaliyotda yetarli darajada qo‘llanilmayapti. Shu sababli, talaba o‘zlashtirishini oldindananiqlashga qodir intellektual modellarni yaratish dolzarb hisoblanadi.Tadqiqot metodologiyasi doirasida oliy ta’lim muassasasi talabalarining o‘quv faoliyatiga oidma’lumotlar to‘plami shakllantirildi va dastlabki qayta ishlashdan o‘tkazildi. Bashorat modellariniqurishda chiziqli regressiya, qarorlar daraxti, tasodifiy o‘rmon va sun’iy neyron tarmoqlarialgoritmlaridan foydalanildi. Modellarning samaradorligi aniqlik va xatolik ko‘rsatkichlari asosidabaholandi hamda natijalar o‘zaro taqqoslandi.Olingan natijalar ansambl yondashuviga asoslangan modellar talaba bilim darajasinibashoratlashda yuqori aniqlikni ta’minlashini ko‘rsatdi. Ishlab chiqilgan model xavf ostidagitalabalarni erta aniqlash, moslashtirilgan ta’lim strategiyalarini ishlab chiqish va ta’lim sifatinioshirishda samarali qo‘llanishi mumkin. Tadqiqot natijalari sun’iy intellekt texnologiyalarini ta’limtizimiga integratsiya qilish va ma’lumotlarga asoslangan pedagogik qarorlar qabul qilish uchun ilmiy-amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi.
Keywords: Mashinaviy o‘rganish; Ta’limiy ma’lumotlar tahlili; Talaba bilimini bashoratlash