AFSONALAR QAYSI HUDUDLARDA KO'PROQ KO'PROQ UCHRAYDI? (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada afsonalarning mintaqaviy tarqalishi tahlil qilinadi va ular eng ko'p uchraydigan hududlar o'rganiladi. Tadqiqotda Angliya va O'zbekiston misollari keltirilgan bo'lib, tarixiy voqealar, diniy markazlar, muqaddas joylar va tabiiy landshaftlar afsonalarning shakllanishi va saqlanishiga qanday ta'sir qilishini o'rganadi. Tadqiqotda afsonalar va madaniy xotira, milliy o'ziga xoslik va og'zaki hikoya qilish an'analari o'rtasidagi bog'liqlik ta'kidlangan. Sherwood Forest, Cornwall, Yorkshire, shuningdek, Buxoro, Samarqand va Xorazm kabi mintaqalar afsonalarga boy hududlarga misol sifatida ko'rib chiqiladi.
Keywords: afsona, folklor, mintaqaviy taqsimot, madaniy xotira, og'zaki an'ana, madaniy meros, Sherwood o'rmoni, Buxoro, Samarqand, Xorazm, diniy markazlar.