IJTIMOIY MUNOSABAT FE’LLARNING LEKSIK-SEMANTIK TAVSIFI VA TILDA FAOLLASHUV JARAYONLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada ijtimoiy munosabat fe’llarining leksik-semantik xususiyatlari hamda ularning zamonaviy til tizimida faollashuv jarayonlari tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida ushbu fe’llarning semantik tuzilishi, funksional imkoniyatlari va nutqdagi qo‘llanish doirasi o‘rganiladi. Ijtimoiy munosabat fe’llari shaxslararo, guruhlararo va jamiyat miqyosidagi munosabatlarni ifodalovchi muhim leksik birliklar sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ijtimoiy, madaniy va kommunikativ omillar ta’sirida ushbu fe’llarning ma’no kengayishi, yangi semantik soyalar hosil qilishi va diskursiv faolligi yoritiladi. Tadqiqot natijalari lingvistik semantika, kognitiv tilshunoslik va diskurs tahlili uchun muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega.
Keywords: ijtimoiy munosabat fe’llari, leksik-semantik tahlil, semantika, fe’l ma’nosi, til faollashuvi, diskurs, kommunikativ jarayon.