TALABALARDA O‘ZARO IJTIMOIY- PSIXOLOGIK TA’SIR KOMPETENTLARINING SHAKLLANTIRILISHIGA DOIR NAZARIY YONDASHUVLAR TAHLILI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada talabalarda o‘zaro ijtimoiy-psixologik ta’sir kompetentlarini shakllantirish masalasi nazariy jihatdan tahlil qilingan. Ijtimoiy-psixologik ta’sir kompetentligi shaxsning boshqalar bilan samarali muloqot qilish, ularning fikri, hissiy holati va xulq-atvoriga ongli hamda ijobiy ta’sir ko‘rsatish, shuningdek, tashqi ta’sirlarni to‘g‘ri qabul qila olish qobiliyatlari majmui sifatida talqin etiladi. Tadqiqotda ijtimoiy o‘rganish, gumanistik va sistemali yondashuvlar asosida mazkur kompetentlikning ilmiy asoslari yoritilgan. Shuningdek, uning kognitiv, emotsional, xulq-atvoriy va refleksiv komponentlari tahlil qilinib, ularning uyg‘unligi talabaning ijtimoiy moslashuvi, psixologik farovonligi va kasbiy tayyorgarligini ta’minlovchi muhim omil ekani asoslab berilgan.
Keywords: ijtimoiy-psixologik ta’sir, kompetentlik, ijtimoiy-shaxsiy kompetentlik, kognitiv komponent, emotsional komponent, xulq-atvoriy komponent, refleksiv komponent, talaba shaxsi, ijtimoiy moslashuv, psixologik farovonlik.