BOSHLANG‘ICH MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARDA UCHRAYDIGAN RAQAMLI AUTIZM BELGILARI VA UNI OLDINI OLISH USULLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy axborot texnologiyalarining boshlang‘ich maktab yoshidagi bolalar ruhiyatiga ta’siri, xususan, "raqamli autizm" tushunchasi va uning kelib chiqish sabablari tahlil qilinadi. Maqolada gadjetlarga haddan tashqari bog‘lanib qolish natijasida bolalarda kuzatiladigan ijtimoiy moslashuv muammolari, muloqot qobiliyatining pasayishi va diqqat tarqoqligi kabi belgilar yoritilgan. Shuningdek, ota-onalar va pedagoglar uchun raqamli autizmni oldini olish, bolaning texnologiyalar bilan sog‘lom munosabatini shakllantirish hamda muqobil rivojlantiruvchi mashg‘ulotlarni tashkil etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.
Keywords: Raqamli autizm, boshlang‘ich maktab yoshi, kognitiv rivojlanish, virtual bog‘liqlik, ijtimoiy-psixologik adaptatsiya, kommunikativ defitsit, axborot-kommunikatsiya texnologiyalari ta’siri, psixoprofilaktika, neyropsixologik holat, ekran vaqti.