MIGRATSIYA JARAYONLARINI O‘RGANISHDA MANBASHUNOSLIK VA TARIXSHUNOSLIK MASALALARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Globallashuv sharoitida migratsiya jarayonlari kengaymoqda va uni o‘rganishga qiziqishlar ortmoqda. Ushbu maqola migratsiya jarayonlarini o‘rganishda manbalarni tahlil qilish va tarixshunosligini yoritishni maqsad qiladi. Maqolani yozishda tahlil va sintez, tizimli yondashuv, xronologik usullardan foydalanildi. Xorijiy adabiyotlarda migratsiya nazariyasining yoritilishi, Sovet yillarida O‘zbekistonda demografik tarixning holati va mustaqillik yillarida bu mavzuni o‘rganishdagi o‘zgarishlar yoritildi.
Keywords: demografik tarix, migratsiya, mehnat migratsiyasi, Pull-push nazariyasi.