(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada nutq nuqsonlaridan biri bo‘lgan dislaliyaning sigmatism turi haqida so‘z yuritiladi. Sigmatizm ya‘ni “S” va “Z” tovushlarini chalkashishi yoki har ikkala tovushning almashib qolishi va bu holat bolaning artikulatsion aparatida qay holatda talffuz etilishi haqida, shu bilan birgalikda dislaliyaning sigmatism turi uchun xos bo‘lgan korreksiya ishlarini amalga oshirish keltirilgan. Nafaqat bu nutq nuqsonida balki, barcha nutq nuqsonlarini bartaraf etishda didaktik o’yinlar va bir necha qiziqarli mashg‘ulotlarning bola nutq rivojlanishidagi o‘rni hamda bu o‘yin va mashg‘uotlarni qay tartibda bolalarga qo’llay olish haqida ma’lumotlar berilgan. Bundan tashqari bolaning rivojlanishida o‘yin faoliyatining qanday ahamiyatga ega ekanligi va buni nutq rivojlanishi bilan o‘zaro chambarchas holda bog‘lab o‘rganish va aynan mana shu jihatdan bolaning nutqini maksimal darajada rivojlantirish va to‘g‘ri muloqot ko‘nikmalarini shakllantirish haqida keng qamrovlicha ma’lumotlar keltirilgan.