(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada o‘quvchilarda texnik tafakkurni rivojlantirish jarayonida konstruktorlik mashg‘ulotlarining o‘rni, ahamiyati va didaktik imkoniyatlari yoritiladi. Konstruktorlik faoliyati o‘quvchilarda mantiqiy fikrlash, muammoni hal etish, tahlil qilish va mustaqil qaror qabul qilish ko‘nikmalarini shakllantirishga xizmat qilishi ilmiy asoslangan holda bayon etiladi. Maqolada turli turdagi konstruktorlar (qog‘oz-plastmassa, yog‘och, LEGO, magnetik konstruktorlar va boshqalar) bilan ishlashning pedagogik afzalliklari, ularning texnik ijodkorlikni rag‘batlantirishdagi samaradorligi tahlil qilinadi. Shuningdek, konstruktorlik mashg‘ulotlarini zamonaviy STEAM yondashuvi, loyihaviy faoliyat va muammoli o‘qitish bilan integratsiyalash usullari ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari konstruktorlik mashg‘ulotlari texnologik ta’lim fanining o‘quvchilarda texnik tafakkur va amaliy kompetensiyalarni shakllantirishdagi muhim komponenti ekanini tasdiqlaydi.