(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada nutq madaniyatini rivojlantirishdagi asosiy tushuncha bu fikr,his-tuyg’u va ma’lumotni og’zaki va yozma shaklda ifodalash jarayoni ekanligi keltirib o‘tilgan. Boshlang’ich sinfda nutq madaniyatini rivojlantirish o’quvchilarning fikrini tog’ri, ravon va mantiqiy ifoda etish ko’nikmalarini rivojlantirishda muhim omil ekani yoritiladi. Nutq madaniyatini rivojlantirish faqatgina til o’rgatish bilan cheklanmasligi, insonning mustaqil fikrlashi ,o’ziga bo’lgan ishonchini va jamoa bilan hamkorlikda ishlash qobiliyatini ham rivojlantirishligi izohlangan. Nutqi ravon va madaniyatli bo’lgan o’quvchi nafaqat dars jarayonida ,balki hayotda ham faol va muvaffaqiyatli bo’lishi yoritilgan.