(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada umumta’lim muassasalari o‘quvchilarida ijodkorlik (kreativlik) qobiliyatini rivojlantirishning dolzarb masalalari va unga ta’sir ko‘rsatuvchi pedagogik omillar ilmiy jihatdan tahlil qilingan. An’anaviy, faqat xotiraga tayangan ta’lim tizimidan farqli o‘laroq, o‘quvchi tafakkurida originallikni uyg‘otuvchi innovatsion yondashuvlar, xususan, STEAM ta’limi, loyihaga asoslangan o‘qitish (PBL) va dizayn tafakkuri (Design Thinking) metodlarining didaktik imkoniyatlari o‘rganib chiqilgan. Tadqiqot davomida o‘quvchilarda divergent fikrlashni shakllantirish bo‘yicha xalqaro ilg‘or tajribalar tahlil qilinib, ularni milliy ta’lim amaliyotiga integratsiya qilish yo‘llari misollar yordamida ko‘rsatib o‘tilgan. Olingan xulosalar shuni tasdiqlaydiki, ta’lim jarayoniga zamonaviy interfaol usullarni tizimli joriy etish o‘quvchilarning nafaqat o‘zlashtirish ko‘rsatkichini, balki kelajakda noaniq vaziyatlarda mustaqil va nostandart qarorlar qabul qilish layoqatini ham keskin oshiradi.