(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqola tarjimonning jinsi va uning ishini baholovchining jinsi o’rtasidagi bog’liqlikni o’rganishga urinishdir. Tadqiqotchi, agar erkak baholovchi erkak va ayol tomonidan tarjima qilingan matnni baholasa, u ongsiz ravishda bir jinsdagi tarjimani tanlaydi va aksincha, degan gipotezani ilgari surdi. Ushbu gipotezani sinab ko’rish uchun Chabahar dengiz universitetining tarjima o’quv dasturining 60 ta (30 erkak va 30 ayol) yuqori kurs talabalari tanlab olindi va tajribada ishtirok etdilar. Test 20 ta savoldan iborat edi; u qisqa hikoyaning bir bobining ikkita tarjimasi asosida tuzilgan bo’lib, ulardan biri erkak tomonidan, ikkinchisi ayol tarjimon tomonidan ingliz tilidan fors tiliga tarjima qilingan. Javob variantlaridan ikkitasi ikki tarjimonning tarjimalari, qolganlari esa noto’g’ri tarjimalar edi. Subyektlardan o’z fikrlariga eng yaqin bo’lganini tanlash so’raldi.