(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim jarayonida talabalarda metakognitiv kompetensiyalarni rivojlantirishda sun’iy intellekt (Artificial Intelligence) texnologiyalaridan foydalanishning psixologik va pedagogik mexanizmlari tahlil qilingan. Tadqiqotda metakognitiv kompetensiyaning psixologik mohiyati, uning tarkibiy komponentlari hamda shaxsning bilish jarayonlarini boshqarishdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, sun’iy intellekt asosidagi ta’lim platformalarining talabalarda self-regulated learning, reflective thinking, motivation va critical thinking kabi psixologik jarayonlarni rivojlantirishdagi imkoniyatlari o‘rganilgan. Maqolada metakognitiv kompetensiyalarni shakllantirishning psixologik mexanizmlari hamda ularni ta’lim jarayonida samarali qo‘llash bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.