(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim jarayonida maktab o‘quvchilarining kognitiv rivojlanishining psixologik jihatlari tahlil qilinadi. Kognitiv rivojlanish o‘quvchilarning bilish jarayonlari — sezgi, idrok, diqqat, xotira, tafakkur va tasavvurning shakllanishi hamda rivojlanishi bilan bog‘liq jarayon sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada ta’lim muhitining, innovatsion pedagogik texnologiyalarning va o‘qituvchi faoliyatining o‘quvchilarning aqliy rivojlanishiga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, o‘quvchilarning mustaqil fikrlashi, muammoni hal qilish ko‘nikmalari hamda ijodiy tafakkurini rivojlantirishda psixologik omillarning ahamiyati ochib beriladi. Tadqiqot natijalari zamonaviy ta’lim jarayonida o‘quvchilarning kognitiv rivojlanishini qo‘llab-quvvatlash va samarali o‘qitish strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.