(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada insoniyatning paydo bo‘lishidan to bugungi kungacha bo‘lgan ehtiyojlarining o‘zgarishi va ularning atrof-muhitga ta’siri falsafiy-psixologik nuqtai nazardan tadqiq etiladi. Quyida biologik turlarning qirilib ketishi va bunga inson omilining ta’sirini tahlil qiladi. Maqolaning asosiy qismi A. Maslouning ehtiyojlar piramidasi va Z.Freydning shaxsiyat strukturasi o‘rtasidagi bog‘liqlikka bag‘ishlangan. Unda "Nafs" (ID) tushunchasining insonni harakatga keltiruvchi kuchi, "Menlik" (Ego) ning boshqaruvchilik roli va jamiyat qonun-qoidalari (Super-Ego) ning shaxs shakllanishidagi ahamiyati qiyosiy yoritiladi. Shuningdek, zamonaviy jamiyatdagi ma’naviy illatlar — qimor va pornografiya kabi muammolar misolida, inson o‘z nafsini ongli ravishda jilovlashi zarurligi ilmiy asoslab beriladi.