(untitled) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Maktab o‘quvchilarida bulling holatining namoyon bo‘lishi zamonaviy ta’lim tizimining muhim muammolaridan biridir. Bulling - bu doimiy yoki tizimli tarzda sodir bo‘ladigan jismoniy, og‘zaki, ijtimoiy hamda psixologik bosim, tahqirlash, raqibga zarar yetkazish, zo‘rlik, jamoadan ajratish, ostrakizm yoki tahdid vaziyatlari sifatida ifodalanadi. Maktab yoshidagi bolalar ongida bu jarayon doim ham o‘z-o‘zidan anglab yetilmaydi, lekin bullingning salbiy oqibatlari ularning ijtimoiy va ruhiy hayotida chuqur iz qoldiradi. Bunday holatlar maktab muhitida, o‘quvchilarning kundalik hayoti va o‘quv jarayonidagi ishtirokiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. O‘smirlar va kichik maktab yoshidagi bolalarda bulling holatlarining mavjudligi o‘ziga xos psixologik inqirozlarni, o‘z-o‘zini qadrlashning pasayishini, ishonchsizlik, depressiya va xulqatvor buzilishlarini keltirib chiqaradi.